UPSC PRELIMS · POLITY · SCHEDULED TRIBES

Consider the following statements: 1. The Governor of a State can recognize and declare a community as a Scheduled Tribe. 2. A community recognized as a Scheduled Tribe in one State need not be recognized as a Scheduled Tribe in another State. Which one of the following is correct?

Take a breath. Choose one. Press A–D on your keyboard if you like.

EXPLANATION

Under Article 342, the President specifies Scheduled Tribes for a State or Union Territory, subject to the constitutional procedure. Recognition is State/UT-specific, so a community recognized as an ST in one State need not have the same status in another.

Ready for the real thing?

Battle other aspirants in timed 1v1 Prelims duels, climb the rating ladder and keep your daily streak. Free and ad-free.